Zakłady Mięsne Silesia S.A. są jednym z liderów branży mięsnej w Polsce. Spółka z siedzibą w Katowicach specjalizuje się w rozbiorze mięsa białego i czerwonego oraz produkcji szerokiego asortymentu przetworów mięsnych.
W nowoczesnym zakładzie w Sosnowcu spółka rozbiera i produkuje około 200 ton dziennie elementów i przetworów mięsnych.
Spółka kontynuuje tradycje zakładu przetwórstwa mięsnego założonego przez rodzinę Duda, które sięgają 1989 roku. W wyniku przeinwestowania większość firm należących do Rodziny Dudów upadała.
Spółka Zakłady Mięsne Silesia S.A. powstała w wyniku szeregu przeobrażeń funkcjonalnych i kapitałowych w grupie Duda i nie jest w żaden sposób związana kapitałowo, ani też personalnie z rodziną Dudów.
Ponad 80% kapitału spółki należy do trzech polskich inwestorów indywidualnych, a niecałe 20% udziałów objęły fundusze inwestycyjne.
Dynamiczny rozwój i dobrą kondycję ekonomiczną spółka zawdzięcza wykwalifikowanej kadrze kierowniczej, a także ponad 1000. pracownikom, dzięki którym powstają wyroby wędliniarskie o najwyższych walorach jakościowych i smakowych. Nowoczesny zakład w Sosnowcu spełnia wszystkie normy Unii Europejskiej w zakresie rozbioru mięsa i produkcji przetworów mięsnych.
Zakłady Mięsne Silesia S.A. stosują wieloproduktową strategię marki. Firma posiada w swojej ofercie około tysiąca indeksów produktów. Asortyment cechuje się dużą szerokością, która obejmuje 30 linii asortymentowych o znacznej głębokości sięgającej od kilkunastu do kilkudziesięciu wariantów produktów oferowanych w każdej linii. Spółka prowadzi dystrybucję swoich produktów poprzez hurtownie mięsne i wędliniarskie na obszarze całego kraju oraz poprzez sieci handlowe.