Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Karol" powstał we wrześniu 2000 roku.
Bardzo dynamiczny rozwój oraz polityka właścicieli przedsiębiorstwa, którego głównym celem jest wysoka jakość produktu finalnego, pozwoliły skutecznie podjąć konkurencję w branży.
Zwiększająca się produkcja i sukces rynkowy firmy po dwóch latach działalności pozwoliły na rozpoczęcie rozbudowy i modernizację zakładu.
Uroczyste otwarcie odbyło się już w czerwcu 2004 r., kiedy to oddano do użytku nowe hale produkcyjne i kompleks biur administracyjnych.Do chwili obecnej trwają inwestycje w urządzenia i maszyny produkcyjne oraz transport.
W 2009 roku uruchomiona została własna ekologiczna oczyszczalnia ścieków.
W 2003 r. zakład zatrudniał około 140 pracowników, a obecnie liczba ta wzrosła do 180 osób. Dalsza perspektywa rozwoju stwarza możliwość na kolejne miejsca pracy. Wychodząc na przeciw wymaganiom jakościowym i zdrowotnym stawianym przez kraje Wspólnoty Europejskiej, wdrożono system produkcji bezpiecznej żywności – HACCP. Dodatkowo położenie zakładu w rejonie czysto ekologicznym daje status strefy ochronnej i pozwala na produkcję zdrowej i smacznej żywności.
W 2004 r. Zakład uzyskał certyfikat spełniający wymogi UNII EUROPEJSKIEJ, co pozwala produkować wyroby o najwyższej jakości.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Karol” jest jednym z niewielu w branży mięsnej , który w tak krótkim okresie czasu uzyskał tak silną i stabilną pozycję na rynku wyrobów wędliniarskich.